با رشد سریع جمعیت در قرن اخیر، ساختمانسازی گسترش زیادی پیدا کرد؛ به دنبال آن استانداردها و قوانین ساختمانی وضع گردید. هدف این مقررات کارایی، افزایش ایمنی، پایداری ساختمان و زیباسازی فضای شهری است. شهرداری به عنوان نهاد قدرتمند دولتی بر ساخت و ساز انواع ملک با کاربری مختلف نظارت میکند. مهندسان عمران و فعالان حوزه ساختمان، موظف به رعایت قوانین و ضوابط شهرسازی هستند. در صورتی که ساخت و ساز برخلاف قوانین مصوب انجام شود، شهرداری این اختیار را دارد که از عملیات ساخت و ساز جلوگیری نماید و یا دستور به تخریب دهد.
یکی از قوانین مهم ساختمانسازی پیرامون ارتفاع استاندارد ساختمانها است. این ارتفاع بر ایمنی، راحتی و زیبایی فضا اثرگذار است. آیا میدانید ارتفاع استاندارد سقف ساختمانی مسکونی، چقدر است؟ رعایت قوانین ارتفاع ساختمان از تخریب آن توسط شهرداری جلوگیری میکند. برای آنکه ساختمانی پایدار، محکم و ایمن داشته باشید که به نحو عالی قوانین و مقررات ساختمانی درآن رعایت شده باشد؛ لازم است پروژه را به یک مرجع تخصصی بسپارید. شرکت ساختمانی عالی سازان با در اختیار داشتن یک تیم حرفهای بهترین انتخاب است. این شرکت با اجرای تمام قوانین مهندسی، قوانین ساخت و ساز و استانداردها، پروژه ساختمانی شما را به بهترین نحو ممکن به اتمام میرساند. برای استفاده از خدمات تخصصی شرکت عالی سازان عرش کارمانیا با شماره تماس 0343243108 بگیرید.
در ادامه اطلاعات مهمی درباره ارتفاع استاندارد سقف ساختمانی مسکونی و مراحل تخریب ساختمانهای با ارتفاع غیر مجاز با شما به اشتراک گذاشته میشود.
ارتفاع استاندارد سقف ساختمان مسکونی چقدر باید باشد؟
ارتفاع استاندارد سقف ساختمانها در ایران براساس کاربری ساختمان و اقلیم منطقه تعیین میگردد. رعایت این ارتفاع در ساختمانسازی الزامی است. مراجع ذیصلاح ارتفاع ساختمان مسکونی را به این صورت تعیین کردهاند:
• حداقل ارتفاع سقف ساختمان مسکونی از کف تا سقف 7/2 متر تعیین شده است.
• ارتفاع استاندارد سقف ساختمان مسکونی از کف تا سقف 8/2 تا 3 متر است.
• ارتفاع سقف بیش از 3 متر در ساختمان لوکسهای لوکس دیده شده است. این ارتفاع از کف تا سقف نباید از 3.5 متر بیشتر باشد.
بندهای مقررات ملی ارتفاع ساختمان مسکونی
• ارتفاع کف طبقات مسکونی باید برابر با ۳.۲۰ سانتیمتر باشد.
• ارتفاع گذرها در طراحی پیشآمدگی طبقات فوقانی بناهای مسکونی، نباید کمتر از ۱۲ متر باشد.
• ارتفاع کف تا زیر سقف پیلوت تا مساحت ۵۰۰ متر مربع، باید ۲.۴۰سانتیمتر باشد؛ همچنین ارتفاع پارکینگ ۵۰۰ متر مربعی نیز باید بیشتر از ۲.۶۰ متر باشد.
• جان پناه بام ساختمان باید برابر با ۱.۱۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد. محاسبه آن به صورت جداگانه نیست و این ارتفاع جزئی از ارتفاع مجاز ساختمان محاسبه میشود.
• حداکثر ارتفاع کرسی در ساختمانهای مسکونی ۱۲۰ سانتیمتر باید محاسبه شود و این ارتفاع جز ارتفاع مجاز ساختمان است.
• جان پناه تراس، بالکن و پیشآمدگیهای دیگر طبقههای ساختمان، باید حداقل ۱.۱۰ سانتیمتر ارتفاع داشته باشد.
محاسبه ارتفاع ساختمان مسکونی بر اساس طبقات
محاسبه ارتفاع ساختمانهای مسکونی بر اساس طبقات انجام میگیرید. در این بخش حد مجاز حداکثر ارتفاع ساختمانیهای مسکونی براساس طبقات به صورت مجزا آورده شده است.
• ساختمان مسکونی یک طبقه: حد مجاز ارتفاع ساختمان مسکونی 1طبقه دارای زیر زمین و پنجره نورگیر 80/5 متر است. اگر ساختمان مسکونی تک طبقه، بدون زیرزمین و پنجره نورگیر در نما باشد، این ارتفاع 4.90 متر خواهد بود.
• ساختمان مسکونی دو طبقه: حد مجاز برای افزایش ارتفاع ساختمان مسکونی 2 طبقه که زیر زمین و پنجره نورگیر دارد، 9 متر است. ارتفاع مجاز ساختمان مسکونی دو طبقه بدون زیر زمین و نورگیر 10/8 متر است.
• ساختمان مسکونی سه طبقه: حد مجاز ارتفاع این ساختمان با زیر زمین و پنجره نورگیر در نما 20/12 متر محاسبه شده است. اگر بدون زیرمین و پنجره نورگیر باشد؛ این ارتفاع 30/11 محاسبه میگردد.
• ساختمانهای مسکونی چهار طبقه: حد مجاز افزایش ارتفاع ساختمانهای ۴ طبقه نیز به دو صورت است. اگر این ساختمانها دارای زیر زمین و یا پنجره نورگیر در نمای خود باشند، حداکثر ارتفاع مجاز 40/15 متر است. در صورتی که ساختمان مسکونی فاقد پنجره نورگیر در نما و زیرزمین باشد، حد ارتفاع آن ها باید 50/14 متر خواهد بود.
• ساختمانهای مسکونی پنج طبقه و بیشتر از 5 طبقه: در این ساختمانها حداکثر ارتفاع مجاز 23 متر در نظر گرفته میشود. ویژگی زیرزمین در ارتفاع این نوع ساختمان مسکونی، تاثیر ندارد. ساختمانهای بیش از 7 طبقه در هر شهر مقررات خاص خود را دارد.
تخریب ساختمانهای با ارتفاع غیر مجاز توسط شهرداری
آیا شهرداری میتواند دستور به تخریب ساختمانهای با ارتفاع غیرمجاز را صادر کند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت در صورت هرگونه تخلف از سوی مجری ساخت و ساز، شهرداری با آن برخورد خواهد کرد. این تخلف میتواند در پروانه ساختمان، رعایت نکردن مقررات و استانداردهای لازم باشد. عدم رعایت ارتفاع استاندارد ساختمان نیز تخلف محسوب میگردد. در صورتی که ساختمان با ارتفاع غیرمجاز ساخته شده باشد، پس از طی مراحل زیر شهرداری بر اساس تبصره 1 و 7 ماده 100 قانون شهرداری میتواند پیرامون تخریب آن تصمیم بگیرد.
تبصره ۱- شهرداری مکلف است از هر گونه احداث بنا و عملیات عمرانی بدون پروانه یا تفکیک و افراز اراضی بدون مجوز اعم از آنکه در زمین محصور یا غیر محصور باشد، در هر مرحله از ساخت و ساز جلوگیری و تجهیزات و اسباب و وسایل مربوط را جمع آوری کند و متعاقباً پس از اخذ دستور دادستان، به وسیله ماموران خود در مقام ضابطان قضائی و با همکاری مستقیم ماموران نیروی انتظامی نسبت به تخریب بنای غیر مجاز اقدام نماید. مالک یا ذی نفع مکلف است کلیه هزینههای تخریب و اعاده به وضعیت مجاز را به شهرداری پرداخت نماید.
تبصره ۷- هرگونه انتقال رسمی عین یا منافع املاک غیر منقول واقع در محدوده و حریم شهر، موکول به اخذ پایان کار و گواهی عدمخلاف و گواهی عدم بدهی از شهرداری است که شش ماه از تاریخ صدور اعتبار دارد. مراتب پاسخ استعلام شهرداری مبنی بر بلامانع بودن انتقال مزبور در مفاد سند درج میگردد. نقل و انتقال رسمی اسناد دارای تخلف ممنوع است و مستوجب پیگرد قانونی میباشد. واگذاری انشعابات دائم آب، برق، گاز، فاضلاب و تلفن به ابنیه و املاک دارای تخلف ممنوع است. شهرداری مراکز استانها موظفند ظرف مدت شش ماه سامانه بر خط پاسخگویی به استعلامات را فراهم نمایند.
مراحل رسیدگی به تخلفات ساختمان
• مرحله اول ارجاع پرونده به کمیسیون ماده 100 : تخلف ساختمانی توسط مهندس ناظر ساختمان، ماموران شهرداری و شکایت دیگر افراد به شهرداری گزارش میشود. پس از آن پرونده تشکیل میگردد و به کمیسیون ماده 100 ارجاع داده میشود.
• مرحله دوم بررسی مدارک و مستندات : در مرحله دوم کلیه مدارک، مستندات، پرونده ساخت و ساز و… بررسی میگردد. پس از آن کمیسیون ماده 100 رای خود را صادر میکند، این رای میتواند جریمه یا حکم به تخریب و یا هر دو باشد. ذی نفع میتواند به رای اعتراض کند، در صورت عدم اعتراض، حکم اجرا میگردد.
• مرحله سوم اعتراض ذی نفع به رای صادره: در صورتی که ذی نفع به رای اعتراض داشته باشد، طی 10 روز پس از دریافت رای میتواند اعتراض خود را با دلایل مستند به کمیسیون ارائه دهد. اعتراض ذینفع در کمیسیون به طور دقیق مورد بررسی قرار میگیرد و رای نهایی صادر میگردد. ذی نفع باید رای این جلسه را بپذیرد و سریعا آن را اجرا کند.
• مرحله چهارم: در صورتی که رای صادره تخریب ساختمان باشد، ذی نفع باید آن را اجرا کند. اگر وی از این کار امتناع ورزد، شهرداری با استناد به قوانینی که در بخش پیش بیان شد، اقدام به اجرای رای میکند. اگر رای جریمه نقدی باشد؛ ذی نفع باید آن را انجام دهد. در غیر این صورت کمیسیون میتواند رای جریمه نقدی را به تخریب تغییر دهد.
دیوان عدالت اداری آخرین مرجع اعتراض به کمیسیون ماده 100
دیوان عدالت اداری نهادی است که به شکایت و اعتراض عموم افراد از ادارات دولتی، ماموران و حتی آییننامههای دولتی رسیدگی میکند. برخی از افراد برای اعتراض از کمیسیون تجدیدنظر ماده 100 شهرداری به دیوان عدالت اداری مراجعه میکند. این نهاد مطابق با قوانین به شکایات بررسی میکند و در نهایت رای کمیسیون را تایید یا نقض مینماید.
اهمیت ارتفاع سقف استاندارد
ساختمان مسکونی که مطابق مقررات عمومی ساختمانی و ضوابط شهرداری اجرا شده باشد؛ ساختمانی با کیفیت و مطلوب خواهد بود. این ساختمان سطح کیفیت زندگی را بالا میبرد. زیباشناسی محیط را حفظ میکند و با بهرهگیری از نور طبیعی، فضایی منحصر به فرد ایجاد میکند. ممکن است ارتفاع استاندارد سقف ساختمان مسکونی هر شهر با توجه به اقلیم متفاوت از مناطق دیگر باشد، در این شرایط باید با قوانین شهری و ضوابط خاص هر منطقه آشنایی داشت. رعایت قوانین ساخت و ساز شما را از پرداخت هزینههای گزاف آتی (جریمه یا تخریب) مصون نگه میدارد. همچنین زمان اجرای پروژه را به حداقل میرساند. با رعایت ضوابط و مقررات ساختمانی، دیگر مجبور به طی مسیر دشوار رسیدگی به تخلفات اداری نخواهید بود.
عالی سازان عرش کارمانیا یک شرکت حرفهای در عرصه ساخت و ساز است. این شرکت معتبر پروژه ساختمانی شما را در چارچوب استانداردها و قوانین ساختمانی اجرا میکند. برای استفاده از خدمات مختلف مشاوره، حقوقی، اجرایی و طراحی شرکت ساختمانی عالی سازان عرش کارمانیا با شماره 03432431080تماس بگیرید.