به گزارش مردم سالاری آنلاین، «راه حلی برای فیلترینگ پیدا کردند»، «به زودی شاهد رفع فیلتر خواهیم بود» و… این قسمتی از اظهارات علی لاریجانی و جلال رشیدی کوچی پیرامون رفع فیلترینگ است که امید می دهد کاربران در آینده نزدیک بدون نیاز به فیلترشکن و بی واسطه می توانند از ایسنتاگرام، تلگرام و واتساپ استفاده کنند.اما تا چه اندازه باید به این امیدواری ها دلخوش بود؟
علیرضا منادی سفیدان،رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرگزاری خبرانلاین گزاره هایی را مطرح می کند که به نظر می رسد این امیدواری واهی نیست و به زودی شاهد وعده پزشکیان در مورد رفع فیلتر خواهیم بود کما اینکه او در این گفتگو از همراهی پلتفرم ها با ایران می گوید و از نفوذ نداشتن کاسبان فیلترشکن در نهادهای مرتبط با رفع فیلترینگ.
او در این گفتگو می گوید که هدف ایران از فلیترنیگ ترس از براندازان نیست بلکه حاکمیت دغدغه حقوقی دارد و می خواهد هویت افراد در شبکه های مجازی مشخص باشد که موارد نظیر هتک آبرو و کلاهبرداری و مواردی از این قبیل که بعضا در فضای مجازی صورت می گیرد را به حداقل برساند.
در ادامه گفتگوی خبرگزاری خبرآنلاین با علیرضا منادی سفیدان، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی را می خوانید:
***
*آقای منادی سفیدان! زمزمه های رفع فیلترینگ تا چه اندازه جدی هستند و می شود به آنها امیدوار بود؟
فیلتر شدن فرآیندی داشته، بنابراین برداشتنش هم قطعا فرآیندی خواهد داشت، باید از اینها سوال کرد که سیاست کشور چیست. چراکه فیلترینگ یک سیاست حکمرانی است و بسیاری از کشورها فیلتر کردند.فضای مجازی مانند فضای حقیقی است باید چارچوب و به عبارتی صاحب داشته باشد.
بنابراین اگر بخواهند فیلتر را بردارند حتما می توانند این کار را انجام دهند، منتها باید با صاحبان اینستاگرام، تلگرام، واتساپ و هر آنچه که هست، گفتگو کنند که اینها به قواعد ایران احترام بگذارند. به عبارت دیگر چند روز دیگر کسی می آید در فضای مجازی و در بستر این پلتفرم ها و فردی را تخریب می کند و آبروی آن فرد را می برد، این پلتفرم باید بگوید که چه کسی این کار را انجام دهد.
حقوق شهروندی باید در فضای مجازی رعایت شود
به عبارت دیگر فرد به نام مجازی آبروی افراد را می برد، لذا مشکل این موارد هستند، اینها فکر می کنند مشکل این است که اینها با هدف براندازی حکومت می آیند و اقداماتی انجام می دهند، البته که این موارد هم برای حکومت مهم هستند، اما برای ما این مهم است که حقوق شهروندی مردم رعایت شود. دست یک نفر پلتفرم و بستری است که بعد فرد دیگر با اکانت فیک به همه تهمت و بهتان می زند و آبروریزی می کند و یا اینکه ادعای کذب می کنم و می گویم جراح هستم و مردم را گول می زنم و یا کالا می فروشند، خراب از آب درمی آید و … منظور این است که با توجه به بسیاری از تهدیدهایی که فضای مجازی دارد، صاحبان پلتفرم ها باید به ایران و یا هر کشوری این دسترسی را بدهند که هویت افراد مشخص شود. لذا اگر این قضیه مشخص شود، بخش عمده کار حل می شود.
احتمالا برخی پلتفرم های خارجی با ایران همراهی می کنند
* با توجه به این گفته شما یعنی ایران با مدیران پلتفرم ها به نتیجه ای رسیده که الان برخی از چهره ها در مورد برداشتن فیلترینگ صحبت می کنند؟
بنده اطلاع ندارم اما برداشتم این است که برخی از پلتفرم ها همراهی می کنند و به همین دلیل خود پلتفرم را فیلتر نکردند، بلکه آن پلتفرم هایی که همراهی نمی کنند و حداقل با نیروی انتظامی هم همکاری نمی کنند که اگر خواست اقدام خلافی انجام دهد، او را شناسایی کنند، فیلتر شدند.
در حال حاضر وقتی فرد می خواهد مغازه راه اندازی کند، طبق قانون باید پروانه بگیرد که هویت فرد معلوم شود و یا اینکه فردی بخواهد راننده تاکسی شود برای او هم قوانین خاصی وجود دارد که هویت آن فرد مشخص باشد، این در فضای حقیقی است لذا در فضای مجازی هم شرایط باید به همین ترتیب باشد یعنی هویت اشخاص مشخص باشد.
فلیترینگ باید دست خانواده ها باشد
*با توجه به اینکه هم آقای لاریجانی هم آقایان ضرغامی و ربیعی اشاره هایی در مورد رفع فیلترینگ کرده بودند و روز گذشته هم یک نماینده سابق (رشیدی کوچی) در این مورد تاکید کرد، احتمال اینکه این وعده پزشکیان در مورد رفع فیلتر به مرحله عملیاتی شدن برسد، وجود دارد؟
اگر پلتفرم با ایران همراهی کند قطعا فیلتر را بر می دارند و اگر در ادامه همراهی نکند، مجددا فیلتر می شود. صحبت بنده این است که فضای مجازی باید توسط خود خانواده ها مدیریت شود.
*منظور شما این است که فیلترینگ از طرف خانواده ها صورت بگیرد و نه حاکمیت؟
بهرحال اساسی ترین سرمایه ما از خانواده ها است. برای نمونه الان کودکی داخل آی پد فیلمی را مشاهده می کند، خانواده آی پد را به نوعی تنظیم کرده که فقط فیلم های مناسب کودک پخش شود و مورد دیگری پخش نشود. بنابراین اگر خود خانواده فرزندش را فیلتر کند و اجازه ندهد همه چیز را ببیند، یعنی این فرزند توسط پدر و مادر فیلتر شود، یک نکته است.
نکته بعدی این است که در کل کشور عده ای از همکاری نکردن برخی پلتفرم ها با نیروی انتظامی سوءاستفاده می کنند و هر چه دلشان می خواهد را می نویسند و تخریب می کنند و این برای ما جالب نیست که در چنین فضایی نتوانیم فرزندان خود را کنترل کنیم و در نتیجه حاصل عمر خانواده ها از دست برود.
برای مثال اگر لاتی سر کوچه بیاید همه محل اعتراض می کنند و می گویند اجازه ندهید این لات بیاید. حالا اگر همین فرد که لات خوانده می شود وارد خانه شود و بدون اطلاع والدین داخل فضای مجازی با فرزندان صحبت کند، به این معنی است که داخل فضای مجازی برنامه های شیطانی خود را اجرا می کند، این موارد بد هستند که اگر کنترل شوند، فضای مجازی بسیار بسیار مفید است و مانند چاقو است یعنی هم خوب است و برای مواردی نظیر جراحی و آشپزی مفید است و هم بد است چراکه امکان دارد در راستای هدف یک قاتل و جانی استفاده شود.
افراد فیلتر شوند نه فضای مجازی
*فکر می کنید شورای عالی فضای مجازی قدرت رفع فیلترینگ را داشته باشد یا باید هماهنگی در سطح بالاتر و حاکمیت صورت بگیرد؟
دست هر کسی که هست، به این توجه کند که برای فرزندش چه تصمیمی می گیرد برای ملت هم همان تصمیم را بگیرد. الان مد شده که می گویند رفع فیلتر، فیلتر را بردارند که مردم دیگر فیلترشکن نخرند و خود حاکمیت کنترل کند که محتوای نامناسب در این فضا نباشد.
ما هم مانند آمریکا برای ورود افراد به فضاهای نامناسب هزینه تعیین کنیم
*مقصود شما این است که برخی افراد و یا پیام ها در فضای مجازی فیلتر شوند؟
بله، در حال حاضر اینترنت داریم، فیلترینگ را بردارند و اگر کسی می خواهد وارد فضاهای نامناسب شود، پول بدهد کما اینکه در آمریکا هم وضعیت به همین ترتیب است. شبکه های تلویزیونی فراوانی وجود دارند اما کانال های مستهجن و بد پولی هستند، یعنی می گوید پول بده و خودت را بیچاره کن.
*در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات رفع فیلتر، موافقان فیلترینگ…
ما موافق رفع فیلترینگ هستیم، سودجوها در حال فروش فیلترشکن هستند و بار مالی به مردم وارد می کنند، ما می گوییم دولت و حاکمیت که این همه بودجه و بیت المال را در اختیار دارید، فضای مجازی را کنترل کنید، پلیس فضای مجازی را کنترل کنید اما اینها به جای حل مسئله، صورت مسئله را پاک می کنند، به این معنی که برای مثال با اینستاگرام مذاکره نمی کند که بگوید این موارد نباید باشند که اگر کسی با اکانت فیک پیجی زد و در آن پیج کالای مسمومی تبلیغ کرد و مردم مریض شدند، را چگونه پیدا کنیم؟
برای مثال فرانسه مدیر تلگرام را دستگیر کرد و همه اطلاعات را از او گرفت و گفت تلگرام در این کشور طبق قواعد مدنظر باید باشد. در بسیاری از کشورها تلگرام فیلتر است و یا واتساپ در دوبی فیلتر است و نمی توان از آن استفاده کرد. همچنین در چین نرم افزار جایگزین سایر پلتفرم ها را طراحی کردند.
کاسبان فیلترینگ نمی توانند غلطی کنند
*فکر می کنید نفوذ کاسبان فیلترینگ تا چه اندازه در قضیه رفع فیلتر جدی است؟
نمی توانند غلطی کنند، آنها خیلی نفوذ ندارند، حاکمیت تنبل است، حاکمیت باید پول و بودجه بگذارد که فضای مجازی را در چارچوب قرار دهد، همه چیز چارچوب دارد. در مجموع صحبت این است که فضای مجازی قاعده و قانون داشته باشد و با بستن صورت مسئله را پاک نکنند چراکه در این شرایط فیلترشکن فروش ها بازار دارند.