به گزارش برنا، وحید عبدالمجید، نویسنده مصری مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک الاهرام دو روز پیش یادداشتی با عنوان «دولت ترامپ و گروه بریکس» در روزنامه الاتحاد امارات منتشر کرده است.
در این یادداشت آمده است: برگزاری شانزدهمین اجلاس سران بریکس دو هفته قبل از روز برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده میتواند دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب این کشور را وادار به همکاری با جهان کند.
به گفته عبدالمجید، بزرگترین گروه اقتصادی جهان امروز در بیانیه پایانی خود دریچهای برای خروج از تنگنای درگیریها و جنگها را به افق همکاری و صلح میگشاید.
وی ادامه داد: بریکس دیگر یک گروه با پنج عضو نیست، اگرچه نام آن هنوز مخفف حروف اول نام چهار کشوری است که در ژوئن ۲۰۰۹ آن را تأسیس کردند (روسیه، چین، هند و برزیل)، همراه با آفریقای جنوبی که سال بعدش به آن پیوست.
اعضای گروه بریکس در اوت ۲۰۲۳ گسترش یافت و شامل امارات، مصر، عربستان سعودی، اتیوپی و ایران شد. در تازهترین اجلاس سران بریکس که ماه گذشته به میزبانی کازان روسیه برگزار شد، موافقت اصولی با حضور ۱۰ کشور دیگر از ۳۰ کشوری که درخواست پیوستن به آن را داشتند، صورت گرفت.
به عقیده نویسنده مصری، بنابراین، بریکس گروه بسیار متنوعی است و کشورهای آن سیاستها و رویکردهایی دارند که منعکسکننده منافع هر یک از آنهاست.
در نتبجه، بریکس یک ائتلاف سیاسی علیه هیچ طرف دیگری در نظام جهانی تلقی نمیشود، علاوه بر این که رد تشکیل ائتلاف نظامی یکی از اصولی است که این گروه از بدو تأسیس بر آن بنا شده است.
بریکس بر اصل بُرد-بُرد متکی است
در ادامه یادداشت الاتحاد آمده است: بریکس به دنبال همکاری با همه است تا کثرتگرایی به افزایش فرصتهای رشد و حمایت از اقتصاد جهانی کمک میکند و این موضوع در اسناد و بیانیههای منتشر شده از جلسات بریکس، از جمله بیانیه پایانی اجلاس اخیر این گروه مشخص است.
عبدالمجید گفت: رهبران بریکس بر تعهد کشورهای خود در تلاش برای تقویت همکاریها بر اساس منافع مشترک و ادامه گسترش دامنه مشارکتهایی تأکید کردند که از اقتصاد جهانی حمایت میکند و نقش سازمان تجارت جهانی را برای افزایش اثربخشی آن و افزایش فرصتهای توسعه و شکوفایی برای همه. ارتقا میدهد.
بنابراین، این گروه بر اساس اصل بُرد-برای همه یا به تعبیری «برنده-برنده» استوار است و نه بر یک معادله حاصلجمع صفر، چیزی که در این شرایط بسیار دشوار روابط بینالملل نیاز فوری محسوب میشود؛ بنابراین دلیلی وجود ندارد که آمریکا یا هر کس دیگری، نسبت به بریکس نگران باشند.
همکاری کشورهای غربی با گروه بریکس به دلیل ظرفیتهای زیاد و روزافزون این گروه میتواند فرصتهای امیدوارکنندهای را برای آینده بشریت بهطورکلی و نه فقط برای نظام جهانی بحرانزده ایجاد کند.
بهعنوان مثال، تولید داخلی گروه بریکس از ۱۸ درصد کل تولید ناخالص جهانی در سال ۲۰۱۰ به نزدیک به ۳۰ درصد افزایشیافته است و سهم آن در تجارت بینالملل به حدود ۶۶ درصد رسیده است، علاوه بر اینکه تواناییهای سرمایهگذاری عظیمی نزد برخی از کشورهای آن نیز وجود دارد.
رابطه دلار با ارزهای محلی کشورها باید رضایت بخش شود
نویسنده مصری تأکید کرد: با این حساب مهم است که دولت دوم ترامپ ابتکاری را کلید بزند که راه را به روی گفتوگویی باز کند که میتواند چیزهایی را که ممکن است ایالات متحده را نگران کند، از بین ببرد، مانند تلاشهای کشورهای این گروه برای کاهش وابستگی به دلار بهعنوان ارز اصلی رایج در مبادلات تجاری بهطوری که در مقابل، ترامپ باید ترس تعدادی از این کشورهای بریکس را در مورد امکان گسترش دامنه اقدامات حمایتی که واشنگتن از سال ۲۰۱۶ به آن متوسل شده است، از بین ببرد.
الاتحاد در پایان آورده است گفتوگوی سازنده میتواند منجر به رسیدگی به عواملی شود که واشنگتن را وادار به توسل به اقدامات حمایتگرایانه کرد و درعینحال به فرمولی رضایتبخش برای همگان در مورد رابطه بین دلار آمریکا و ارزهای محلی کشورهای بریکس و سایر کشورها منجر شود.
وحید عبدالمجید، رئیس مرکز ترجمه و نشر الاهرام و معاون مدیر مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک الاهرام است. وی در سال ۱۹۹۲ از دانشگاه قاهره دکترای فلسفه علوم سیاسی دریافت کرده است. عبدالمجید پیش از این مدیر دفتر روزنامه الحیات در قاهره بوده است. کتابهای «جنگهای امریکا از بن لادن تا صدام حسین» و «درگیریهای عربی – اسرائیلی در انتخابات ریاستجمهوری امریکا» از مهمترین آثار او هستند.
انتهای پیام/