به گزارش خبرنگار برنا هفته گذشته جایگاه های پمپ بنزین کشور به دلیل متصل بودن سیستم پرداخت به بانک ملت به مدت چند ساعت نتوانستند فعالیت کنند از طرفی در هفته های اخیر اپلیشن و اینترنت بانک برخی بانک ها با مشکلاتی روبرو شده است. عیسی کشاورز عضو هیئت رئیسه انجمن رمز ارز کشور یادداشتیی به شرح زیر به خبرگزاری برنا ارسال کرده است.
به بهانه آنچه که برای بانک ملت اتفاق افتاد در بحث اختلال در موضوع پمپ بنزینها طبیعی است وقتی حجم فعالیت و تراکنشهای روی سرور بالا برود هر بانکی با چنین مشکلی روبرو میشود. در دنیای امروز ثابت شده در مواجهه با چنین بحرانهایی حتی بحران زلزله، جنگ و بحران اجتماعی ابزار مالی کریپتو کارنسیها و بلاکچین نسبت به بانکهای سنتی امروز مقاومتر هستند.
به طور مثال اگر ساختار بانک مرکزی یا ساختار سروری یک بانک که متمرکز است در جنگ یا زلزله از بین برود حتما شبکه نظام پرداخت آن بانک را از کار خواهد افتاد، اما اگر در سیستم کریپتو باشد، چون همه دیتاها در سراسر جهان توزیع شدند و در دیتا بیس همه کشورها و همه کامپیوترها و همه آدمها وجود دارد این دادهها از آسیب پذیری این چنینی در امان خواهند بود.
بانکها به ساختمانها و سرورها و زیرساختهای داخلی خودشان وابسته هستند، اما کریپتو به اینترنت جهانی متصل است و از طریق ماهواره یا سیستمهای پشتیبان که در شرایط بحرانی در سراسر دنیا وجود داردمی تواند اطلاعات را بازیابی کند. خطر از دست دادن دادهها در چنین شبکهای تقریبا صفر است و اطلاعات و تراکنشها کاربران نسبت به بانکها در امنیت بیشتری است کریپتو بخاطر غیر متمرکز بودن و وابستگی به کاربران آنچنان به دولت و یا سیستم بانکی وابسته نیست و درصورت قطعی اینترنت محلی، این شبکه ها، چون از اینترنتهای جهانی استفاده میکنند توقفی در فعالیت آنها به وجود نخواهد آمد.
کیف پولهای دیجیتال در هر مکانی قابل استفاده خواهند بود اگر مهاجرتی اتفاق بیفتد به راحتی میتوانند دارائی خود را همراه خود منتقل کنند و در هر نقطه از دنیا به آن دسترسی داشته باشند و هزینههای خود را از طریق کیف پول دیجیتالی خود پرداخت کنند.
اگر اختلالی در گرههای شبکه رخ دهد یا هک صورت بگیرد و یا شبکه از کار بیفتد بازسازی و بازیابی بر بستر بلاکچین و کریپتو نسبت به شبکههای بومی و سنتی فعلی خیلی سریعتر و راحتتر صورت خواهد پذیرفت. در برابر هکهای سیستماتیک به خاطر معماری غیر متمرکز و توان محاسبه که وجود دارد این شبکهها بسیار مقاومتر از شبکههای سیستمهای بانکی و شبکههای متمرکز هستند و علاوه بر این در بحث سرویسها و خدمات؛ ویژگیهایی کریپتو دارد که جداگانه به آن خواهیم پرداخت ولی به نظرم میرسد که تمام بانکهای دنیا سعی دارند که زیرساخت بلاکچین را و حوزه کریپتو کارنسی را با مدل کسب و کار و خدمات خود بکار بگیرند و وقت آن رسیده که ما هم در این حوزه با توجه به خسارتهای احتمالی و یا ناترازی سنگینی که در بعضی مواقع با آن روبرو هستیم مدلهای پیشگیرانه بر بستر کریپتو کارنسی و رمز ارزها انجام داد.
زیرساختهای کریپتو کارنسی یا فناوری بلاکچین عملکردهایشان برخلاف عملکردهای سیستمهای مالی سنتی بانکها و نهادهای مالی است. بانکها وابسته به دولت هستند و سرورهای متمرکز و اطلاعات متمرکز هستند، اما در کریپتو تمام اطلاعات در شبکهای از نودها در سراسر جهان پراکنده هستند و هر تراکنشی در هر نودی تایید و ثبت میشود این نودها که در تمام کامپیوترها و گوشیها که وصل به شبکه بلاکچین هستند مدام تایید و ثبت و ذخیره و بروزرسانی میشوند. اگر در تهران زلزلهای و یا اتفاقی بیفتد و حملات سایبری صورت بگیرد این شبکه در کشورهای دیگر و نودهای دیگر به کار خودش ادامه میدهد و آن دیتاها کاملا قابلیت استفاده خواهند داشت و نابود نمیشوند.
کار دیگر بلاکچین این است که به محضی که تراکنشی تایید و ثبت و ذخیره شود به علت شفافیت و امنیت بالا در تمام نودها این تراکنشها ضبط میشود این تراکنشها دائمی و به هیچ وجه نمیتوان آنها را حذف یا تغییر داد و مانند زنجیره بلوکی به هم وصل هستند و تغییر و دستکاری در این زنجیره عملا ناممکن است و در این تراکنشها یک کلید خصوصی و عمومی وجود دارد که سعی میکند از تقلب و هک جلوگیری کند.
یکی دیگر از ویژگیها زیرساخت فنی بلاکچین نسبت به بانکها این است که اگر قرار شد من و شما تراکنشی بزنیم من باید پایای تی ام بایستم و عددی را بزنم و این عدد در سرور مرکزی یک بانک از طریق یک سوئیچی به حساب شما واریز شود در صورتی که در شبکه بلاکچین من و شما مستقلا بدون واسطهها چه باشند یا نباشند میتوانیم دادهها را با هم و پول خود را فرد به فرد، بدون واسطه جابجا کنیم. ولتهایی که داریم دسترسی مستقیم را به دارائیهای ما بدون نیاز به واسطههای بین بانکی میدهند و از طریق گوشی مراودات مالی خود را به صورت مستقیم در هر جای دنیا انجام میدهیم.
یکی از موضوعات مهم حجم تراکنش است با توجه به لایههای دوم و سوم کریپتو و وب تریهایی که در حال شکل گیری است این تراکنشها در ثانیه به مدد این پروتکلها و بلاکچینی مبادله میشوند برای همین ما با کاهش هزینه و افزایش سرعت در تراکنشها روبرو خواهیم بود.
در چنین وضعیتی ما به سیستم مالی سنتی و نه به بانکها و موسسات و نهادهای و دولتها نیازمند نیستیم و راحت خدمات مالی را بین خودمان مبادله کنیم و در شرایط بحرانی مثل زلزله و جنگ و با وجود ساختار غیر متمرکز و ذخیره دادهها که در سراسر جهان ثبت و ذخیره میشود حتی در صورت تخریب تمام زیرساختهای محلی این شبکه به کار خودش ادامه میدهد این زیرساخت کریپتو با بهره گیری از فناوری بلاکچین و رمز نگاری و ساختار غیر متمرکز که امنتر و شفافتر در پهنه جهانی هستند یک ابزار مقاوم مالی و قابل اعتماد در برابر بحران جنگ و زلزله و هک در مقابل بانکهای سنتی و پرداختهای سنتی ما ایجاد میکنند و راه پیشرفته و راهکار موثر برای رفع بخشی از نگرانیهای مهمی که حاکمیت نسبت به این مراودات دارد به مدد این فناوری قابل پوشش و مدیریت است.
عیسی کشاورز عضو هیئت رئیسه انجمن رمز ارز
پایان پیام/