گروه بینالملل – الهام یلمی: شبکه خبری سی ان ان بامداد یکشنبه در گزارشی به نقل از چند تن از مقامهای ارشد آمریکایی که خواستند نام آنها فاش نشود، نوشت: بزرگترین پرسش و نگرانی دولت جو بایدن در شرایط کنونی این است که ترور دبیرکل حزبالله لبنان در روزها و هفتههای آینده چه پیامدهایی در منطقه به دنبال خود خواهد داشت.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن گفته است که در رابطه با انجام اقدام تلافیجویانه از سوی ایران بر علیه (رژیم) اسرائیل در پی ترور (سید) حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان هنوز زود است به نتیجهگیری قطعی برسیم اما با این حال در شرایط کنونی رویکرد واشنگتن این است که برای طیف وسیعی از اقدامات تلافیجویانه احتمالی آماده شود. سی ان ان در ادامه این گزارش میافزاید: در حالی که هم اکنون خطر تشدید تنش و گسترش درگیریها در منطقه خاورمیانه بسیار بالا است اما به اعتقاد چند تن از مقامهای ارشد آمریکایی هنوز هیچ نشانهای از آمادگی برای انجام یک واکنش بزرگ و جدی به ترور دبیرکل حزبالله لبنان مشاهده نمیشود.
بر اساس گزارش سی ان ان، یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن معتقد است که اگر وقایع روزهای اخیر در ۶ ماه گذشته رخ میداد احتمال وقوع یک جنگ بزرگ همهجانبه در منطقه خیلی بیشتر از حال حاضر بود.
در ادامه گزارش سی ان ان آمده است: مقامهای ارشد دولت بایدن گفتهاند که در حال حاضر هنوز مشخص نیست پاسخهای تلافیجویانه به ترور دبیرکل حزبالله لبنان تنها از سمت حزبالله و یا ایران و یا اینکه هر دو با هم در این باره انجام خواهد شد.
وضعیت سخت
از سوی دیگر، «واشنگتن پست» در تحلیلی با اشاره به اینکه مقامات آمریکایی در حال ارزیابی اقدامات تلافی جویانه احتمالی ایران در آیندهای نزدیک هستند تاکید کرد که این ایران است که مشخص میکند در آینده چه اتفاقی در منطقه رخ خواهد داد.
این مقاله به نقل از چندین مقام ارشد دولت آمریکا تاکید کرد که مهمترین خطر برای آمریکا، پاسخ ایران به ترور رهبر مهمترین گروه مقاومت در منطقه است.
بنابر این مقاله، یکی از مقامات ارشد دولت بایدن گفت: ایالات متحده طیف وسیعی از پاسخهای احتمالی، از جمله انتقامجویی مستقیم از سوی حزبالله، حملات دیگر گروههای مقاومت، مانند حوثیها در یمن و حتی حملات ایران به نیروهای آمریکایی در منطقه و یا حمله مستقیم موشکی ایران به اسرائیل را مورد بررسی قرار داده است.
به گفته این مقام ارشد، مقامات آمریکایی همچنان به اسرائیل درباره عدم تهاجم زمینی به لبنان هشدار داده و گوشزد میکنند که چنین اقدامی میتواند در داخل این کشور نتیجه معکوس داشته باشد. مارک پلیمروپولوس، افسر بازنشسته سیا که در لبنان خدمت کرده است، تاکید کرد: گامهای بعدی ایران و اسرائیل پس از ترور (سیدحسن) نصرالله منشأ بحثهای دیپلماتیک شدید در منطقه خواهد بود.
اندرو میلر که اخیراً به عنوان دیپلمات ارشد در امور اسرائیل و فلسطین از دولت بایدن کناره گیری کرد، گفت که همه پیشبینیها بینتیجه است. ما در قلمروی ناشناخته ای هستیم و با هرکسی که با اطمینان در مورد آنچه اتفاق خواهد افتاد صحبت میکند، باید با احتیاط برخورد شود. ایران پاسخ خواهد داد، اما پیشبینی زمان، روش و میزان آن تقریباً غیرممکن است.
بی اعتنایی بی بی به خواسته واشنگتن
تارنمای شبکه «انبیسی» با اشاره به نادیده گرفتن هشدارها و درخواستهای واشنگتن از سوی نتانیاهو برای اجتناب از گسترش جنگ در خاورمیانه تاکید کرد: جو بایدن نمیتواند نتانیاهو و افراطیهای حامی او را مهار کند. ایالات متحده در روزهای اخیر و در مواجهه با تنشآفرینیهای جنون آمیز بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در منطقه خاورمیانه ناتوان و ناکارآمد به نظر میرسد. نتانیاهو در حالی رهبر دیرینه حزبالله توسط اسرائیل را ترور کرد که به نظر میرسد، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از شکلدهی به رویدادها یا خنثی کردن درگیریهای رو به گسترش در خاورمیانه ناامید شده است.
مقامات فعلی و سابق دولت بایدن از حملات هوایی روز جمعه اسرائیل در جنوب بیروت که منجر به ترور حسن نصرالله و دیگر شخصیتهای ارشد حزب الله شد، شوکه شدند. چرا که در روزهای قبل از حمله اسرائیل، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور، در جریان نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با هیئتهای نمایندگی در نیویورک گفت و گوهایی انجام داده و در تلاش برای ایجاد آتشبس ۲۱ روزه بین اسرائیل و حزبالله بود. بنابر این گزارش دولت بایدن آن چنان به موفقیت این پیشنهاد اطمینان داشت که یکی از مقامات ارشد دولت پس از اولین سخنرانی عمومی آن به خبرنگاران گفت که توافق دو طرف به طور قطع به نتیجه میرسد. اما صحنهای که بلافاصله پس از این وعدهها در تصاویر تلویزیونی منتشر شد دود عظیمی بود که بر فراز اسمان جنوب بیروت بلند شده بود.مقامات آمریکایی گفتند که جو بایدن، رهبران ارشد پنتاگون و دیگر مقامات ارشد دولت آمریکا از زمانبندی عملیات اسرائیل خشمگین شده و خود را بار دیگر در تلاشی شکست خورده تحت رهبری ایالات متحده برای کاهش تنشها یافتند.
این مقاله ترور سیدحسن نصرالله و رهبران دیگر حزب الله لبنان توسط اسرائیل را در نتیجه کاهش نفوذ و توان مهار این رژیم از سوی دولت بایدن توصیف کرده و افزود: هشدارها و درخواستهای دولت بایدن طی یک سال گذشته برای آتش بس و کاهش تنشها در غزه و به طور کلی خاورمیانه نتوانسته است نزدیکترین متحد واشنگتن در منطقه را تحت تاثیر قرار دهد. حتی تهدیدهای مبهم واشنگتن مبنی بر اینکه دولت آمریکا ممکن است تحویل تسلیحات را کاهش دهد یا به حالت تعلیق درآورد، ظاهراً تأثیر مشخصی بر تصمیم گیریهای نتانیاهو نداشته است. بنابر این گزارش مقامات و تحلیلگران غربی میگویند که ناتوانی بایدن از تغییر رویکردهای اسرائیل، هم به این دلیل است که این رژیم مجموعه اهداف متفاوتی نسبت به آمریکا در منطقه دارد و هم از این بابت قابل توجه است که نتانیاهو نمیتواند صداهای سیاسی راست افراطی را که بخشی از ائتلاف حاکم او را تشکیل میدهند، مهار کند.